Årets bibliotek är inte ett bibliotek! Det är 24 bibliotek, 24 skolor i Växjö kommun, som har valt att satsa på sina skolbibliotek, som har valt att satsa på att bemanna sina skolbibliotek med fackutbildade bibliotekarier.

I torsdags stod vi, de 20 skolbibliotekarier som bemannar dessa 24 bibliotek, i DIK:s monter och var nervösa. För visst var det jämnt lopp ända till mållinjen, med tre lika bra verksamheter (ingen av dem ett fysiskt bibliotek). Och oj, så nervöst det var! Men vi gick i mål!

Nu när segerruset har lagt sig så funderar man ju såklart på vad det var som gjorde det. Och det är klart att en av anledningarna är att skolbibliotek är i ropet just nu. Det argumenteras kring skolbibliotek i ledare, debattartiklar och insändare över hela landet. Och i det ljuset är det inte så konstigt att det var en skolbiblioteksverksamhet som kammade hem segern. Men vad är det egentligen som gör skolbiblioteksverksamheten i just Växjö så bra? Det finns nog flera svar på det. Här är några.
  • För det första. Växjö har satsat på sin skolbiblioteksverksamhet i 15 år. Långt innan det blev lagstadgat med skolbibliotek såg man i Växjö att det var viktigt. Det har gjort att vi har fått ett försprång jämfört med många andra kommuner i landet.
  • För det andra. Växjös skolbibliotek har stöd från nämnd och förvaltning. Det finns förväntningar att varje skola ska ha ett skolbibliotek som är bemannat med fackutbildad bibliotekarie.
  • För det tredje. Ett skolbibliotek i Växjö är inte en egen ö inom skolans väggar. Det är inte bara en lokal med böcker. Det är inte bara veckans boktips. Ett skolbibliotek i Växjö är pedagogisk verksamhet. Det är samarbete med pedagoger och utvecklingsarbete tillsammans med rektor. Ett skolbibliotek i Växjö är funktion snarare än rum.
  • För det fjärde. Dela-med-sig-kultur! Vi berättar vad vi gör och varför vi gör det. Vi berättar det för skolledare, pedagoger och föräldrar, vi berättar det för nämnd och förvaltning, vi berättar det för varandra och vi berättar det för bibliotekarier, skolbibliotekarier, pedagoger och rektorer runt om i Sverige. Växjös skolbibliotek syns!
Det som är så fantastiskt med att vinna priser, att ta emot studiebesök och att föreläsa och berätta om sin verksamhet är att man måste leva upp till det som berättas också. Man måste bli ännu lite bättre. Så vad ska vi nu göra för att bli bättre? För det är klart att vi har sådant som vi inte är bra på ännu. Sådant som vi kan utveckla. Så nu kör vi hårt och ser till att utveckla vår verksamhet ännu mer och sedan berättar vi om det här på bloggen. Håll utkik efter det.

Följ oss också på våra nystartade Instagram- och Twitter-konton. Varje vecka får du veta mer om ett skolbibliotek och dess verksamhet, med start hos SandraÖjaby skolbibliotek.

/Rebecca Borg och Eric Haraldsson
Skolbibliotekssamordnare i Växjö kommun