I vår fortgående omvärldsbevakning för att ge varandra bättre koll på bokutgivning var det på April-mötet Åsas tur. Hon började med lite översikt från Bokprovningen där trenden är att färre böcker för barn och unga översattes under 2013 och att de som översattes till allra största delen kommer från Europa i allmänhet och den anglosaxiska världen i synnerhet.

Vi fick också lite bättre koll på nätverket Den hemliga trädgården som arbetar för att sprida kunskap om ungdomslitteratur från andra delar av världen. De har gett ut flera skrifter, däribland "Stigar och spår", "Det är tur att generaler inte läser barnböcker" och "Afrika".

Hon gav oss dessutom ett mycket tänkvärt citat från Ana Maria Machado:
"Man säger alltid att an apple a day keeps the doctor away (ett äpple om dagen håller doktorn borta). Ett bra och sunt råd. Det betyder emellertid inte att vi bara bör äta äpplen, eller bara äpplen, päron och liknande frukter. Det är rekommendabelt att också äta bananer och ananas, kiwi och mango, liksom olika sorters grönsaker, baljväxter,kött och ägg, fisk och fjäderfän, färska produkter och olika sädesslag. Samma regel gäller för den andliga och intellektuella kosten. Om barnen inte lsäer annat än de vanligaste böckerna, av de vanligaste författarna från de vanligaste kulturerna, och från de vanligaste förlagen, kommer det att fattas något i deras diet: de blir svagare och mer mottagliga för intellektuella sjukdomar." (Stigar och spår s.5f)

Boktips


Sommarregler av Shaun Tan från Kabusa.

Shaun Tan är från Australien och har tidigare vunnit ALMA-priset. Här skriver han en historia med många bottnar om två pojkar och ett maktspel som uppstår dem emellan i vuxenvärldens frånvaro.

Shaun Tan har sedan tidigare skrivit bland annat Det röda trädet och Ankomsten. Det är vackra illustrationer, men de ryggar heller inte för det obekväma eller rent av obehagliga.
Stjärnenatt av Jimmy Liao från Mirando Bok.

Titeln på boken kommer från en av Van Goghs mest berömda målningar och Jimmy Liao kommer själv från Taiwan. Boken har klassificerats som Hcg, men Jimmy Liao anser själv att den riktar sig till ungdomar. Den handlar om en ensam flicka med föräldrar sm aldrig har tid för henne. Hon ser sig själv som konstig när hon får kontakt med en pojke så bestämmer de sig för att rymma. Verkligheten och drömmen blandas när magiska element suddar ut gränserna.

Boken har också filmatiserats


Nocturne - recept på drömmar av Isol från Alfabeta.

Nocturne - recept på drömmar är nästan mer av ett konstkoncept än en bok. Ett antal illustrationer som ska kunna påverka dina drömmar. Sidorna har självlysande målningar som framträder först när ljuset släcks. En bok som verkligen gör något spännande och nytt.