På septembermötet berättade Sandra om hur hon arbetat med Glöm inte jordnötterna! av Thomas och Anna-Clara Tidholm. Det är en sådan där bok som finns på många bibliotek men som inte används så mycket eftersom den inte ser så rafflande ut. Dock är det en bok som går utmärkt att jobba med i olika åldrar, från lågstadie och upp på mellanstadiet.
Sandra upplägg är tänkt för en 100-minuterslektion men går utmärkt att stycka upp och göra vid flera olika tillfällen.

Hon började med att, inspirerad av Anne-Marie Körling, skriva tre ord från boken på tavlan. I det här fallet "Jordnötter", "Brus" och "Gnistrande". Eleverna fick sedan försöka skapa en mening som innehöll ett av orden. Nästan alla valde "jordnötter" vilket var intressant att diskutera. Därefter fick eleverna försöka få med först två av orden i samma mening och sedan alla tre. Eleverna ombads sedan att hålla koll under högläsningen på när och vilka sammanhang de tre orden dök upp i texten.

Arbetet fortsatte sedan med att analysera omslaget. Vad tror vi att boken kommer att handla om? Varför tror vi att den heter som den gör?

Boken handlar om apan Cesar, som ska ut i rymden och är övertygad om att han kommer bli en världsberömd rymdapa. En dag får Cesar ett mystiskt brev som uppmanar honom att ta med en varm tröja och att, framför allt, inte glömma jordnötterna! Cesar skickas ut i rymden och förlorar snart kontakten med jorden. Då knackar det plötsligt på dörren till raketen!

Här stannade Sandra i läsningen med eleverna för att låta dem själva försöka avsluta historien. Vem var det som knackade? Vad finns det för lösa trådar som vi kan använda som ledtrådar till vad som behöver finnas med i berättelsens avslutning? Vad var poängen med jordnötterna och tröjan?

Efter den rafflande och kanske något oväntade avslutningen på berättelsen ledde diskussionen i klassen in på andra sätt där djur utnyttjas av människor. Rymdhunden Lajka och djurförsök är sådant som samtalet lätt kan landa i.

Sandra har skrivit om boken i Sandras läslogg

Relaterat arbetssätt från Östra lugnet - Försöksdjuret


Sofi på Östra lugnets skola gjorde här ett instick kring ett arbetsmaterial kring djurförsök för årskurs 6 som hon utarbetat tillsammans med Emma på Högstorpskolan. Arbetet utgår från boken Försöksdjuret av Marianne Strand som handlar om en flicka vars mamma arbetar med djurförsök. Flickan blir kidnappad och boken problematiserar djurförsök och etiska dilemman. Vi fick också ta del av materialet:
Pedagogisk planering - Försöksdjuret
Djurförsök: Planering
Uppgifter till Försöksdjuret