Under sista skolbibliotekarieträffen 2014 var det dags för Sofi att presentera intressanta böcker som tog upp neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Bra att ha koll på i arbete med frågor kring till exempel ADHD, autism eller dyslexi.

Rut och Randi av Kicki Polleryd

Två tvillingar med olika sorters problematik. Rut är snabb och jätteaktiv, medan Randi är långsam och hamnar lätt i sin egen värld. Även lite fakta/eftertext i slutet
Abbe 8 år och 43 dagar av Kicki Polleryd

En berättelse om en kille med Asperger, en diagnos med både fördelar och nackdelar. Abbe är till exempel enastående på att bygga avancerade legokonstruktioner, på att härma fåglar elller på att bedöma vilken traktormodell ett däckmönster kommer ifrån.Jippie! Jag har ADHD av Jessica Stigsdotter Axberg


En del i Jippie-serien, här om en pojke med ADHD.  Syftar till att vara avdramatiserade och inte så problematiserande.
Innehåller också fakta kring diagnos och kriterierCoolt med ADHD av Malin Roca Ahlgren

En kapitelbok för mellanstadiet. Vi får följa en flicka vardagen, sedan under utredning och diagnostisering. Först är det hårt att få en diagnos, men med alla anpassningar som nu kan göras blir flickans vardag snabbt bättre.

Tänkt som stöd för barn, föräldrar och pedagoger


Johnny ingen aning! av Jonatan Brännström

Författaren skriver själv på författarcentrum
”Johnny ingen aning!” är en hyllning till alla barn och unga som känner att de har hela alfabetet i sig och världens alla normer mot sig. 
Lika mycket är det ett försök att en bygga bro mellan Johnnys gelikar och alla andra barn och ungdomar.


Vem vill ha en vårta på näsan? av Emalill Frank

Om en flicka som vill bli häxa. Men då måste man vara bra på att skrivaq och läsa, eller? Kanske bättre att bli riddare ändå... En bilderbok, men med mycket text om dyslexi.