Christel tipsade på det senaste mötet om tre böcker kring temat samhällskunskap och historia.

Attack : en berättelse från medeltiden av Gunnar Åberg

Boken utspelar sig i Frankrike på riddartiden, år 1356. Femtonåriga fransyskan Marie hamnar mitt i striden mellan engelsmän och fransmän och blir tvungen att fly. Under sin flykt träffar hon John, en engelsk barnsoldat som också försöker fly undan kriget. Tillsammans möter Marie och John misstänksamma människor, pest och rövande riddare. Kommer de att överleva?

Boken skulle kunna användas i källkritiksundervisningen eftersom den ger en annan bild av riddaren än de populära flashiga riddarböckerna.

Attack! är en kort och lättläst bok från Opal förlag.

Mumien som inte kunde sova av Jesper Tillberg

Mumien som inte kunde sova handlar om Cleo, en tjej som är väldigt intresserad av Egyptens historia Cleos mamma är arkeolog och vem pappa är vet hon inte, men mamman träffade honom i Egypten.
Cleo är inte intresserad av att vara med skolans coola tjej, Nettan. Hon avvisar Nettan och för att hämnas låser Nettan in Cleo tillsammans med en mumifierad farao. Mumien vaknar... Men eftersom Cleos mobil börjar låta tror mumien att hon är en gud. Mumien visar sig vara en förgiftad poet och de åker tillsammans tillbaka till Egypten för att ta reda på varför han blivit mördad

Den här berättelsen handlar mycket om vem det egentligen är som skriver historien - den som har makten. I berättelsen är det insprängt mycket fakta om forntidens Egypten.

Boken är tjock men lättläst och är utgiven av LL-förlaget.

Exodus av Julie Bertagna

Mara Belle bor på den ensliga ön Wing. Året är 2099 och jorden håller på att översvämmas av vatten. Vattnet stiger hela tiden och snart kommer det inte finnas något land alls. Maras ö har helt tappat kontakten med omvärlden. Mara har en dator och får genom den kontakt med Räven. Genom Räven får hon veta att det finns en stad någonstans i världen som är byggd på höga pelare för att klara sig undan de stigande vattenmassorna. De som kan ger sig iväg från ön för att hitta staden, men när de till slut kommer fram visar det sig dock att de inte är så välkomna...

En bok som behandlar mycket - flyktingar, klasskillnader, rasism, miljöfrågor och etiska frågor som till exempel: Vad gör man när man kan rädda några men inte alla?

Boken är första delen i en trilogi.