Chain av Pratanti (CC:BY)
Under skolbibliotekariernas möte var det Erics tur att stå för omvärldsbevakning i form av digitala resurser. Som boktips till de digitala biblioteksbestånden kan man säga.

Pixlr och Picmonkey - Bild- och fotoredigering på nätet

Eric började med att visa två bild- och fotoredigeringsprogram som finns tillgängliga direkt på nätet. Pixlr har lite mer avancerade funktioner och är lite friare, medan Picmonkey är lite mer begränsat, men därmed också mer lättarbetat. Bra att kunna göra saker genom sin dator utan att behöva installera några program lokalt. Ännu ett liknande verktyg att kolla in är Lunapic, eller varför inte Round My Pic vars enda syfte är just det: Att göra bilder runda.

The Scale of the Universe och Chronozoom - Storlekar i universum

Sedan tittade vi på två verktyg med zoomfunktioner. Det första var The Scale of the Universe som finns på svenska och är ganska lättanvänt. Man kan zooma från plancklängder och kvantskum till det observerbara universum. Inte fy skam! Ett annat verktyg är Chronozoom som är för lite äldre barn som behärskar engelska. Ansatsen är att göra en zoombar överskt över universums historia, kopplat till fria informationskällor. Spännande!

The Internet map - Karta över internet

En grafisk sammanställning över Internet. Ju större bubbla desto mer trafik har webbplatsen. Sök på en adress och se vilka sidor som ligger i närheten. Ett annorlunda sökverktyg!

Geoguessr - Gissa var du är!

En sida att fastna på i timmar, men definitivt emd användningsområden inom exempel geografi. Du placeras genom Google Streetview ner någonstans i världen. Du kan röra dig omkring och målet är att ta reda på var du befinner dig någonstans och märka platsen på en världskarta. Kan du tolka din omvärld tillräckligt bra för att hamna i rätt land? Eller rent av i rätt stad? En bonus är GeoSettr där du kan göra dina egna Geoguessr-utmaningar, kanske i arbetet med Sveriges natur?

Bygg ditt eget solsystem

En enkel simulering av  himlakroppar och deras rörelser. Skapa dina egna solar, planeter, månar och kometer, eller använd någon av de fördefinierade mallarna. Kan du skapa ett planetsystem som är i balans?

Teckenspråksordlista

Vi gick vidare till en onlineordlista för teckenspråk. Sök på ett ord och du får ett filmklipp med hur man säger ordet på teckenspråk. Teckenspråk skiljer sig åt mellan olika länder, så du kan välja vilket lands teckenspråk du vill se ordet på.

Hur är det att vara flykting?

UNHCR har gjort ett spel som finns tillgängligt på svenska om vad en flykting kan ha med sig för upplevelser innan hen kommer till Sverige. Vad ska du ta med dig? Hjälper du din vän till vilket pris som helst? Frågeställningarna är tunga och sträcker sig från att du lämnar ditt rum till det nya livet i Sverige. Det finns även en sida för lärare och andra vuxna med mer material kring spelet.