I mitten av januari var skolbibliotekarierna från Växjö på Boot Camp i Ronneby. Vi ägnade oss åt att fundera över skolbibliotekarierollen och vad skolbibliotek i Växjö egentligen står för. 
Frågor som: Hur kan vi bli ännu bättre? Var utövas skolbiblioteksverksamhet? Vem bestämmer vad? och Vad ska vi fokusera på? Diskuterades och debatterades livligt i dagarna två.

Utöver det gick också skolbibliotekariernas första Teach Meet av stapeln. 21 bibliotekarier delade med sig av någonting de var stolta över från det gångna året. Det blev en intensiv och lärorik eftermiddag om än något utmattande. Nästa gång lägger vi in en paus i mitten :)

Här kommer en snabb sammanfattning av vad alla pratade om. Vill du veta mer - kontakta dem och fråga.

Sandra J berättade om veckans händelse. Varje vecka presenteras en ny historiska händelse som inträffat den veckan någon gång någonstans i världen. Händelsen presenteras med en liten text och, om det finns några böcker i ämnet, även boktips. Är det någon som vill vara med?

Gun har gått teckenspråkskurs. Något som kommer till stor användning när man arbetar på en skola med särskola, så hädanefter kommer hon att kunna teckna det hon läser. Vi fick lära oss några tecken - men dem har vi nog redan glömt.

Ingeli visade en film hon gjort i iMovie om en dag på jobbet.

Åsa berättade om hur hon äntligen lyckats få in en fot i sv/engruppen. Där arbetar hon med läsning tillsammans med lärarna. Bland annat har de läsgrupper. Åsas tips är att våga vara lite påstridig.

Av Sandra S fick vi veta mer om när hon ringde en marinbiolog tillsammans med barnen för att få veta mer om hur det var i havet på stenåldern.

Cecilia berättade om arbetet med introduktionsprogrammet och nyanlända. Någonting som hon har tyckt var både roligt och givande.

Sara delade med sig av någonting hon lärt sig under sina år på Katedralskolan: allt måste inte vara perfekt! Våga mer! Gör ibland hellre mycket än bra!

Lena berättade om hur de har börjat arbeta med läsbeting. De hade länge ställt sig frågan: hur göra för att få ungdomarna att läsa? Så nu har de satt i gång ett arbetsområde med upphottat läsbeting.

Christel berättade om hur hon arbetat med boken Det är bara att googla och  Zick Zack - Sökrummet 

Sofi har arbetat med sagotema. De började med att diskutera vad som kännetecknar en saga? Sedan lästes klassiska sagor i både gammal och ny tappning. De gjorde venn-diagram med likheter och olikheter.

Karin SH berättade om hur hon arbetat med boken Jag är en pojke med tur i temat demokrati och mänskliga rättigheter

Jonas har kategoriserat böcker efter ämnen för att lära mer och ha inför bokprat. 

Anna har samarbetat med bibliotekspedagog kring läsning av klassiker och författararbeten. Eleverna läste Bylock-klassiker och skrev en författarpresentation. Sedan redovisades det tillsammans.

Bille har haft ett samarbete med SvA åk 4. Geografi kopplat till IT. Man arbetade utifrån sångtexten Det här är mitt land av Mikael Wiehe Eleverna sökte information om de olika begreppen i sången. Sedan sjöng de in sången och gjorde ett bildspel till.

Rebecca N berättade om hur hon arbetat med Ulrika Köpséns Minidraman på andra språk.

Patrik berättade om hur han arbetat med programmering i Scratch med elever.

Karin T har arbetat med läsning i åk 6 utifrån frågan: Vad ska vi göra för att tända gnistan? Jo svaret är: Mårten Melin. Man har bland annat haft stafettskrivning med Mårten Melin som utgångspunkt.

Lina har genremärkt på Teknikums bibliotek.VI fick gissa de olika kategorierna. Är du nyfiken på hur Lina har tänkt, ta en tur till Teknikum.

Ann-Sofi har haft litteraturcirkel för pedagogerna. Bland annat en fantasybokcirkel. Mycket uppskattat.

Rebecca B berättade om hur hon samarbetat med specialpedagogen kring läsförståelse och alternativa lärverktyg.

Eric berättade om hur de gjort teater av förra årets Centrumstafett.