På oktobermötet tipsade Anna om fyra böcker som kan vara bra att ha koll på när man vill arbeta med värdegrund och mobbing.


Bettys spegel  av Carina Wilke

Carina Wilke  skriver gärna om ämnen som berör skolan, bland annat mobbing. Anna berättar att lärare på Furutå läser den i åk 4 men den passar för hela mellanstadiet.
Boken handlar om en helt vanlig flicka, Betty, som blir mobbad på sin nya skola. Inte för att hon är annorlunda alls utan bara ändå... I Bettys gamla skola blir en annan tjej samtidigt mobbad. Boken
lärarhandledning finns.

Bettys spegel är första delen i en serie där bok två och tre handlar om mobbaren och om de som hänger på.

Svarta kängor med gul söm av Mårten Melin

Markus önskar sig ett par nya kängor - svarta med gul söm. men kängorna är dyra och mamma har egentligen inte råd. Men till slut får han de efterlängtade kängorna. Det är nu problemen uppstår. Alla tycker inte som Markus att kängorna är supersnygga. Andra kopplar ihop dem med rasism. Markus blir utsatt för gliringar för sina skor.

Anna har ett kanonfint arbetsmaterial om boken. Det lägger vi förhoppningsvis snart ut här på sidan :)

Festen av Catrin Ankh

Sara är på fest. Sara är kär i Kevin, men han är full och kladdar på Sara. Därför lämnar Sara festen och Kevin. Dagen efter kan hon läsa om sig själv på Facebook. Det är Kevin som har skrivit. Men det som står där är inte sant.

Anna brukar läsa halva boken och sedan diskutera med klassen hur de tycker att Sara ska göra nu. Sedankan man fortsätta diskussionen och fundera kring om lösningen i boken var den bästa. Finns det andra möjliga lösningar? Samtalet kring boken kan också kopplas till Statens medieråds dialogkort.

Nypon förlag har gjort ett arbetsmaterial till boken. Det hittar du på förlagets hemsida.

Bomben i matlådan av Morten Dürr

Temat är stora killar mobbar liten kille. Barnen leker med smällare och gör egna bomber som de hotar mindre barn med. Den tuffa killens kompisar vågar inte säga emot trots att de egentligen skulle vilja. En bok som passar för både låg- och mellanstadium. Så kort att den hinns med att läsas ut på en lektion.

Även till denna bok finns ett arbetsmaterial.