På vårt oktobermöte var det Sofis tur att tipsa oss om arbetssätt från Östra Lugnets skola. Det minst sagt sprudlade, och vi fick rappt tre idéer för läsfrämjande arbete.

1. Läsroller


Sofi berättade om hur läsningen i klassrummet kopplats till läsrollerna ur Barbro Westlunds Att undervisa i läsförståelse. Fyra roller finns och eleverna kan antingen samarbeta kring någon av rollerna och hjälpas åt, eller dela upp dem mellan sig. För yngre elever är det till en början ofta lättare att vänja sig vid formen om alla samarbetar kring en av rollerna, medan äldre elever kan utmanas mer. De fyra rollerna är:

Detektiven
Undersöker texten och antecknar okända ord.

Nicke Nyfiken
Ifrågasätter texten, bokens karaktärer och eventuella bilder. Varför är det så här? Varför gör någon så?

Cowboy Jim
Sammanfattar texten med sin lasso och knyter ihop vad som hänt och vad texten handlar om.

Sierskan
Funderar över vad som kommer att hända i fortsättningen eller hur det går efter att boken tagit slut.

För att ytterligare jobba in läsrollerna hos eleverna får de dessutom bokmärken de fyra figurerna på.

2. Bokboxen

En enkel tävling för att uppmuntra till läsning på egen hand utanför skolan. För att få delta behöver eleven välja två böcker, vilka de vill, att läsa utanför skoltid. När böckerna har lästs får eleven fylla i ett läskort som sedan läggs i bokboxen. I slutet av varje månad dras en vinnare från boxen - Priset är såklart en bok!


3. Världsrekord

Sofi berättade också om hur det gick till när Östra Lugnets skola slog världsrekord i läsning. Tillsammans med massor av skolor runt om i Sverige genomförde man världens största läslektion, komplett med oberoende inspektörer och tuffa krav för att kunna komma med i Guinness rekordbok. Rekordsidan är i skrivande stund inte uppdaterad ännu, men eleverna som deltog fick möjligheten att läsa en exklusiv förhandsversion av Martin Widmarks nya bok om Nelly Rapp - Vampyrernas bal!

En chans att försöka slå rekordet på nytt verkar vara på gång, kanske är vi fler skolor som nappar den här gången?