På vårt novembermöte tipsade Ann-Sofi om nya och gamla böcker som fungrar bra att koppla till NO-undervisningen.

Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr

Boken handlar om Sadako som 11 år gammal insjuknar i cancer som en följd av atombombningarna i hHiroshima. Boken passar bra från åk 3. Historien om Sadako tar upp flera ämnen: Historia, Japan, strålning, cancer, barns rättigheter, origami, andra världskriget. sorg och livsfrågor.

Trots att boken om Sadako skrevs för nästan 40 år sedan känns den fortfarande aktuell och språket är fortfarade tillgängligt.

Mitt klimatkatastrofala liv av Saci Lloyd


London, 2015: För att göra något åt koldioxidutsläppen och de drastiska klimatförändringarna tvingar regeringen alla att börja ransonera den energi de förbrukar. Så inte nog med att Laura Brown måste tänka efter ordentligt innan hon tar en dusch, laddar sin mobil eller repar med sitt punkband – resten av medlemmarna i hennes familj verkar ha flippat ur totalt. Läs mer på Bonnier Carlsen.

En bok att använda när man arbetar med hållbar utveckling. Ämnen som berörs är klimat, växthuseffekten, översvämningar, sjukdomar.

Och så två böcker om rymden...

...en skönlitterär och en facklitterär, som går utmärkt att snvända tillsammans. Båda är skrivna om författaren Peter Ekberg behandlar rymdfärder med både historik och framtidsvisioner.

Uppdrag Silverstjärnan av Peter Ekberg
Stjärnskeppet Voya glider genom rymden på väg till den avlägsna planeten Roxera. Generation efter generation har levt ombord under åttatusen år. För Arena Trexo och hennes bästa vän Neval tar livet en oväntad vändning när de blir utvalda för ett livsfarligt uppdrag. Läs mer på Berghs förlag.

Det har också kommit en fortsättning på den här boken. Uppdrag stjärnväktarna heter den.

En biljett till stjärnorna av Peter Ekberg



För att komma ut i rymden och upptäcka andra planeter behövs kraftfulla rymdskepp. Hur bygger man dem? Och vilka bränslen kan driva rymdskepp? Hur snabbt når man en annan planet? Läs mer på  Berghs förlag.